Searching
Please wait

Trektocht met een ezel

sep, 14 || 2 Comments | Tags: , , ,

chemin-stevenson1Een wandelvakantie met kleine kinderen? Dat kan prima als je een ezel meeneemt. Voor de bagage én voor kleine wandelaars die te moe zijn om verder te lopen. Frankrijk is dan het ideale land.

‘Trekken… trekken… hárder trekken!’ Ik schreeuw de bevelen naar mijn 9-jarige zoon. Hij houdt het leidsel van de ezel vast en trekt uit alle macht. Ik zet mijn schouder schrap tegen de enorme kont en gooi mijn volledige gewicht in de schaal. Plop… de ezel doet één stap en zet zich vervolgens weer schrap. Er lijkt geen beweging in te krijgen. Vrouw en dochter (7) rollen inmiddels over de grond van het lachen, allebei tranen in de ogen. Tien keer moeten we de trek- en duwkracht van vader en zoon herhalen om onze langoor de ondiepe plas te laten oversteken.

Ezels zijn verschrikkelijk lieve dieren, trouw en meestal ook gehoorzaam. Maar ook ontzettend bang voor water. Door de stand van hun ogen kunnen ze namelijk niet inschatten of een plas één centimeter of honderd meter diep is. Dus wordt er regelmatig een stukje omgelopen of flink gesjord.

Toch is de ezel voor wandelaars met jonge kinderen het ideale vakantiedier. Tot een jaar of 2 kun je een dreumes nog wel zelf meesjouwen in de rugdrager, maar daarna is hij te zwaar om lang te dragen en wordt je actieradius beperkt tot de enkele honderden meters die een kleuter kan lopen. Een ezel maakt sportieve, langere tochten wel mogelijk. Hij draagt je bagage én je kind als dat niet meer zelf wil lopen.

‘Mag ik hem straks borstelen?’ We lopen ‘s ochtends van ons pension naar de weide waar onze ezel heeft overnacht. Het dier spitst de oren en loopt naar ons toe. Steekt z’n enorme kop naar de kinderen, die er onmiddellijk een paar kussen op drukken. ‘Hij vindt het heerlijk als je z’n oren aait,’ concludeert mijn dochter.

chemin-stevenson5 Ezels zijn sociale dieren, dol op aandacht en vooral op lekkernijen. Bij de lunch komt hij het liefst naast je zitten, met zijn kop dichtbij jouw net belegde stokbrood. Hij is gek op appelschillen en ook de bosaardbeien langs de rand van het pad zorgen regelmatig voor oponthoud.

We doen de beroemdste ezeltocht van Frankrijk, het Stevenson-pad in de Cevennen, genoemd naar de Engelse schrijver van het beroemde boek The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde, die uit liefdesverdriet met een ezel op pad ging in dit ruige deel van midden-Frankrijk. Per dag wandelen we zo’n zes uur en overnachten in een pension of Bed & Breakfast.

‘s Ochtends vertrekken we om een uur of zeven, om de ergste hitte voor te zijn. Maar voordat het zover is, moeten we ons eerst nog minstens twintig minuten met de ezel bezighouden. ‘Kijk, zo til je zijn poot op.’ Ik duw met mijn lichaam tegen zijn flank en trek de hoef naar me toe. Vervolgens pak ik een speciale riem en ontdoe zijn hoef van vuil en steentjes. De kinderen borstelen zijn bruine haren.

‘Jakkes, wat stinkt dat.’ Mijn dochter springt achteruit als ze de ezelzalf ruikt. Daarmee wrijven we zijn buik in, om de agressieve steekvliegen weg te houden. Als hij daarna is gezadeld en de al gevulde zadeltassen zijn aangebracht, rest er nog één vraag aan mijn dochter: ga je eerst zelf lopen, of wil je meteen op de ezel?

Petjes op, stokken in de hand. De familie gaat voor de ezel uit, want het trouwe dier wordt onrustig als er kinderen achter hem lopen. Ezels zijn de diesels onder de lastdieren. Ze lopen relatief langzaam – ongeveer het tempo van mijn zoon van 9 – en houden dat ook berg op, berg af lang vol.

chemin-stevenson4 Frankrijk is hét land voor ezelvakanties. Er bestaan honderden verhuurbedrijven die vaak verschillende dag- en meerdaagse tochten aanbieden (zie kader). Meestal ga je alleen met een kaart op pad, zonder gids of andere families. Zo hebben we prachtige tochten gemaakt in Bretagne, de Pyreneeën en de Alpen.

Vandaag, in de Cevennen, stijgen we wel zo’n duizend meter. Vervolgens lopen we op de hoogvlakte waar de kruisvaarders na afloop van hun bloedige heroveringstocht naar Jeruzalem van hun rust mochten genieten. Grote marmeren palen met het kruisvaarderssymbool markeren de grenzen van hun gebied. Door de wiegende loop van de ezel valt mijn dochter in slaap. Beneden, in het dal, ligt een hugenotendorpje aan een rivier; de bestemming voor die middag.

‘Groeuwwwhh, groeuwwwhh, groeuwwwhh…’ Onze ezel werpt zich op zijn rug zodra we hem hebben afgezadeld. Met z’n poten omhoog schuurt hij op zijn rug door de aarde, ondertussen vol genot kreunend. Het is een vast ritueel als de weide voor de nacht hem bevalt.

chemin-stevenson3‘Groeuwwwhh, groeuwwwhh, groeuwwwhh…’ Mijn zoon pakt mijn hand. ‘Ik geloof dat de ezel wat privacy wil,’ fluistert hij. Moe maar voldaan lopen we naar ons pension.

Op pad in Frankrijk

Frankrijk is het ideale land voor ezelvakanties. Verschillende Nederlandse organisaties bieden hier arrangementen aan, maar op de site www.ane-et-rando.com kun je ook zelf een geschikte reis vinden. Hier staan namelijk verhuurbedrijven per gebied gerangschikt.

De verhuurders bieden zowel dagtochten als meerdaagse reizen aan. Overnachtingen in hotels, pensions, berghutten, gîtes of Bed & Breakfast zijn mogelijk. Bovendien kunnen er lichte tenten op de ezel worden meegenomen.

Ook in Nederland worden er inmiddels ezelvakanties georganiseerd. Kijk bijvoorbeeld op www.ezelstal.com.

Tekst: Evert de Vos | Fotografie: Christa Compas

Tags: , , ,
 • Marsha

  Ezels zijn inderdaad hele leuke beesten! Een aanrader, zeker met kleine kinderen

 • http://www.ezelvakantie.nl/ sonja derks

  Het artikel beschrijft inderdaad de geweldige ervaring die ook wij hadden na de vele ezelwandelvakanties in Frankrijk. We zijn gefacineerd geraakt door wandelen met ezels en hebben nu een kleinschalige ezelstal en organiseren van ezelwandelvakanties in Nederland. Want voor zo een geweldige ervaring hoef je helemaal niet naar Frankrijk. Dit kan zeker ook in Nederland. Kijk maar eens op http://www.ezelvakantie.nl

Wat zoek je?

Over J/M
J/M is een informatief, journalistiek maandblad met een uitgebreide website vol achtergrondinformatie voor ouders van 4- tot 16-jarigen. J/M richt zich op alle aspecten van het ouderschap. Niet belerend, maar praktisch, toegankelijk en betrokken. De redactie informeert ouders helder en deskundig over de vele beslissingen die bij het opvoeden gemaakt moeten worden.

Naar de J/M website>

Volg ons op Facebook

Rubrieken

 • Aanbiedingen (22)
 • Gallery (2)
 • Nieuws (9)
 • Reisverslagen (38)
 • Slideshow (11)

Recente foto’s

Advertentie