Searching
Please wait

‘Kletteren’ in Oostenrijk

sep, 14 || No Comments | Tags: , ,
tirol600

manja-tirol-10Bergen en kinderen, gaat dat een beetje leuk samen? Redacteur Manja testte het uit met zoon Ole (7). Over kabelbanen, keizerlijke pannenkoeken, bergkletteren en spannende ontdekkingstochten.

Dag 1

Een taxi rijdt ons in een uurtje vanaf het vliegveld in Innsbruck naar het pittoreske bergdorpje Berwang. ‘Wie hier woont, heeft echt geluk!’ roept Ole vanaf de achterbank. ‘Dan kun je elke dag de bergen in, met de kabelbaan omhoog en in de winter altijd in de sneeuw spelen.’

In viersterrenfamiliehotel Kaiserhof worden we opgewacht door gastheer Louis. Hij draagt een Tiroler kostuum: bosgroen met witte edelweissbloemen. Na een rondleiding langs sauna’s, de schoonheids- en massagesalon, het zwembad en de kinderopvang, kijken we vanaf ons hotelbalkon naar de schattige witte huisjes in het dorp. We zijn in een Tiroler ansichtkaart beland!

Voor de lunch kiezen we Kaiserschmarrn. Geen idee wat het is. Het blijkt dé Tiroler specialiteit te zijn. We eten onze vingers erbij op. De in stukken gesneden überzoete, dikke pannenkoek met rozijnen, rum en pruimenjam was, zo wil de legende, het lievelingseten van keizer Franz Joseph. Tijdens de jacht belandde hij, op zoek naar een maaltijd, bij een boerengezin dat dankzij deze voedzame pannenkoeken lang en hard kon werken. Kaiser Franz proefde het gerecht en wilde nooit meer iets anders. Volgens een andere versie waren de keizer en zijn jachtmaat zonder proviand op pad gegaan. In een berghut onderweg troffen ze in de kastjes eieren, meel, suiker, rozijnen en rum aan. Ze frutselden de boel door elkaar en de Kaiserschmarrn was geboren!

Gewapend met verrekijkers van het hotel maken we later een boottochtje op het Heiterwangermeer, dat ontstaan is door smeltwater uit de bergen. Jammer genoeg miezert het en is de lucht zo grijs dat we slechts een mountaincrow (een grote bergkraai) ontwaren en een paar gewone eenden. Maar Ole geniet van het varen en de spannende weetjes over het meer. Zo weten we nu dat dit vijftig meter diep is, dat er snoeken zwemmen van wel twee meter lang, dat er ‘s winters op geschaatst wordt en ‘s zomers op gezeild, en dat er weliswaar in gedoken en soms gezwommen wordt, maar dat dit laatste alleen voor de zeer warmbloedigen is weggelegd want de temperatuur van het water komt nooit boven de achttien graden uit.

Dag 2

manja-tirol-13 We bestijgen de Heiterwanger Hochalm met de Sonnalmbahn. Die is 1600 meter hoog en boven kun je verder wandelen naar de top, die op 1800 meter ligt. We zijn de enige in de kabelbaan, die ‘s winters uitpuilt van de skiërs op weg naar de pistes. Langzaam zoeven we omhoog. De vredige Alpenstilte wordt alleen onderbroken door het geluid van koebellen. Boven beginnen we aan de wandeltocht van een half uur heen en terug. Ole gaat stoer voorop. Terwijl ik loop te hijgen en te zweten rent hij lichtvoetig omhoog, en weer terug en weer omhoog, zodat hij waarschijnlijk twee, drie keer dezelfde afstand aflegt.

Boven op de berg voelen we ons helden. Dat we in de taxi op de radio hoorden dat er laatst weer vier wandelaars verongelukt zijn in de bergen verleent de tocht extra glans; wij doen dus iets heel spannends. Ongelukken in de bergen schijnen schering en inslag te zijn. Mensen onderschatten de bergen; ze gaan op slippertjes op pad en weten niet dat het weer er verraderlijk snel kan omslaan. Wij hebben vooralsnog geluk. Geen plensbuien. Het miezert wel nog steeds. Op de top ploffen we op een bankje neer om van het uitzicht en van onze prestatie te genieten. Nu voelt Ole hoe moe zijn benen zijn.

Dag 3

manja-tirol-5 Vandaag gaan we op Nature Watch Tour met de vaste natuurgids van het hotel, die alles weet van eetbare planten, giftige bessen, bergorchideeën en vogels. Tot mijn verrassing vindt Ole het allemaal razend interessant. Hij proeft wilde aalbesjes en bekijkt een orchidee met een omgekeerde verrekijker, zodat deze als vergrootglas werkt. Onze gids plukt het ene na het andere kruid: Augentrost tegen geïrriteerde ogen, Schafgarbe tegen hoofdpijn, gele Johanniskraut dat – opgelost in olie – helpt bij droge huid, gebarsten lippen, migraine en depressies. Van de lange wortels van de Blutwurst maken de Oostenrijkers schnaps, dat goed tegen maagklachten werkt. De tocht eindigt bij een adembenemend mooie waterval. Ole is teleurgesteld dat de tour niet langer duurt. Met zo’n gids en alle afleiding die dat onderweg oplevert, kan hij wel uren lopen.

Tijd voor het onderdeel waar Ole zich het meest op heeft verheugd: klimmen in de bergen met het Kletter und steigcenter in Ehrwald. De naam roept bij mij associaties op als ‘te pletter kletteren’. Ole weet ook niet goed wat hij ervan kan verwachten. Als hij een gordel, touw, klimschoentjes en een helm krijgt aangemeten in het Klettercenter, ziet hij er zenuwachtig uit. In de stationwagon waarmee we vertrekken wordt hij heel stil. En als we aan de voet van een indrukwekkende bergwand uitstappen, begint hij te huilen. Hij wil niet. De ‘klimjuffen’ en ik benadrukken dat niets moet. We zijn hier voor de lol. We gaan gewoon eens kijken en wie weet wil hij het dan toch even proberen.

Heftig schudt hij van nee.

Een kwartier later hangt hij aan een rotswand en volgt de eerste van zes in moeilijkheidsgraad oplopende routes die hij allemaal zal klimmen. Voor de vorm klim ik ook een eindje omhoog, maar mijn sport is het niet. Ole is in ieder geval om. Wildenthousiast en trots is hij. Terug in Nederland wil hij een indoorklimcursus doen.

Dag 4

Terug op Schiphol. Mét een belofte voor de andere helft van ons gezin: in de volgende zomervakantie gaan we met z’n vieren naar Oostenrijk!

Exclusieve J/M aanbieding: Wandelen in de  bergen, schatzoeken én relaxenKinderen t/m 11 jaar gratis
Het Oostenrijkse hotel Kaiserhof is een uitstekend, kindvriendelijk familiehotel met uitzicht over Berwang en de omliggende bergwereld. Voor kinderen worden allerlei activiteiten georganiseerd, zoals een boerderijdag, schatzoeken of klimmen. Terwijl je kinderen zich volop vermaken, kun jij genieten van de sauna, stoombad, kruidenbad of een schoonheidsbehande ling in het 1100 m2 grote wellnessland schap ‘Liebe Wasserwelt’. Lees verder


Tekst en foto’s: Manja Gruson

Tags: , ,

Wat zoek je?

Over J/M
J/M is een informatief, journalistiek maandblad met een uitgebreide website vol achtergrondinformatie voor ouders van 4- tot 16-jarigen. J/M richt zich op alle aspecten van het ouderschap. Niet belerend, maar praktisch, toegankelijk en betrokken. De redactie informeert ouders helder en deskundig over de vele beslissingen die bij het opvoeden gemaakt moeten worden.

Naar de J/M website>

Volg ons op Facebook

Rubrieken

  • Aanbiedingen (22)
  • Gallery (2)
  • Nieuws (9)
  • Reisverslagen (38)
  • Slideshow (11)

Recente foto’s

Advertentie